Pulpeciki z serem w sosie bazyliowo - koperkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Takie pulpeciki na pewno zasmakują Waszym dzieciom. Dorośli też się na nie skuszą.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka lub indyka)
    duża kulka sera mozzarella
    2 małe jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka bułki tartej
    1 bułka pszenna
    Sos:
    300 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 pęczka bazylii
    1/2 pęczka kopru
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki z serem w sosie bazyliowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w około jednocentymetrową kostkę.
    Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i porządnie odcisnąć, wrzucić do miski. Dodać mięso, bułkę tartą, mąkę, sól i pieprz do smaku - wyrobić masę na pulpeciki.
    Z mięsa formować małe kuleczki, zrobić w nich dziurki palcem , nałożyć po kawałku mozzarelli, skleić i ponownie uformować kuleczki.
  • 2. W garnku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Na wrzątek wrzucać pulpeciki i gotować około 15 minut co jakiś czas mieszając.
    W garnuszku dokładnie rozrobić jogurt i mąkę, dodać kilka łyżek wody, w której gotują się pulpeciki - energicznie wymieszać. Małym strumieniem, stale mieszając, wlać do garnka z pulpetami. Dodać posiekany koper i bazylię - gotować jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować