Pulpeciki z serem w sosie bazyliowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w około jednocentymetrową kostkę.
Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku i porządnie odcisnąć, wrzucić do miski. Dodać mięso, bułkę tartą, mąkę, sól i pieprz do smaku - wyrobić masę na pulpeciki.
Z mięsa formować małe kuleczki, zrobić w nich dziurki palcem , nałożyć po kawałku mozzarelli, skleić i ponownie uformować kuleczki.
2.W garnku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Na wrzątek wrzucać pulpeciki i gotować około 15 minut co jakiś czas mieszając.
W garnuszku dokładnie rozrobić jogurt i mąkę, dodać kilka łyżek wody, w której gotują się pulpeciki - energicznie wymieszać. Małym strumieniem, stale mieszając, wlać do garnka z pulpetami. Dodać posiekany koper i bazylię - gotować jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Komentarze