Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion podgrzewamy. W tym czasie mięso mieszamy z jajkiem, cebulą i przyprawami. Na końcu wsypać taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche (inaczej pulpeciki w trakcie gotowania nam się rozpadną). Formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w mące (nawet jeśli mięso nam się nie da dobrze uformować, to w mące nabierze ładnego kształtu). Nadmiar mąki strzepujemy. Do gotującego się bulionu wrzucamy pulpeciki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie pulpeciki wyjąć z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu, następnie dodajemy posiekany koperek, doprawiamy. Po zagotowaniu się sosu wkładamy z powrotem pulpeciki, razem gotujemy przez chwilkę. Podajemy z ziemniaczkami, bądź z makaronem, ryżem.
Komentarze