Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

4.3 (231 ocen)

  • 15 min

To danie jest świetną alternatywą dla mięsa mielonego.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula starta na drobnych oczkach
    1 jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    1 litr bulionu (ja użyłam wywaru drobiowego)
    śmietana 12%
    kucharek
    pieprz
    sól
    mąka
    maggi
    drobno pokrojony pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.3 (231 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1taoupa 1. Bulion podgrzewamy. W tym czasie mięso mieszamy z jajkiem, cebulą i przyprawami. Na końcu wsypać taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche (inaczej pulpeciki w trakcie gotowania nam się rozpadną). Formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w mące (nawet jeśli mięso nam się nie da dobrze uformować, to w mące nabierze ładnego kształtu). Nadmiar mąki strzepujemy. Do gotującego się bulionu wrzucamy pulpeciki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie pulpeciki wyjąć z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu, następnie dodajemy posiekany koperek, doprawiamy. Po zagotowaniu się sosu wkładamy z powrotem pulpeciki, razem gotujemy przez chwilkę. Podajemy z ziemniaczkami, bądź z makaronem, ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować