Pulpeciki z królika w sosie koperkowym

4.5 (202 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Przychodzi taki czas w życiu Naszych kochanych dzieciaczków, że papki już im nie smakują. I tak właśnie stało się u Nas. Dlatego pora na pierwsze prawdziwe drugie danie, dla Naszej córeczki. Efekt był taki, że naprawdę jej smakowało :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sos:
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki masła
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    1 żółtko
    sól i pieprz do smaku
    1 listek laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka siekanego koperku
    1/4 szklanki wody

    Pulpeciki:
    2 łyżki ugotowanego i zmielonego mięsa z królika
    sól i pieprz do smaku
    1/2 białka z kurzego jaja
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpeciki z królika w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z 1/4 szklanki wodą doprowadzamy do wrzenia z liściem laurowym i zielem angielskim, odstawiamy do wystudzenia. Gdy mleko już przestygło wyrzucamy przyprawy.

    Masło rozpuszczamy na małej patelni dodajemy mąkę, chwilę smażymy uważając, aby nam się mąka za bardzo nie zrumieniła. Dolewamy mleko energicznie mieszając, żeby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na samym końcu dolewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody dodajemy koperek, przyprawiamy do smaku i wrzucamy nasze pulpeciki.
  • 2. Do ugotowanego i zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą i białko, odrobinę możemy posolić i popieprzyć do smaku. Wyrabiamy i lepimy małe kuleczki, które wrzucamy na 30 sekund do gotującego się wrzątku (woda).

    Moja propozycja podania z ziemniakami i gotowaną marchewką.

Porady

Uwaga sos robiony na mleku 3,2 %, nasza 9 miesięczna córeczka dobrze toleruje produkty mleczne więc w niewielkich ilościach już wprowadzamy jej mleko. Ale jak wiadomo alergików nie brakuje więc mleko krowie można zastąpić modyfikowanym (pamiętamy posiłek taki musi być spożyty w ciągu 1 h od przygotowania), lub wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować