Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny i niebanalny deser na wyjątkowe okazje. Zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Polecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy.

Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ptysie:

    szkl wody

    100 g masła

    szczypta soli

    200 g mąki

    5 jajek



    lody waniliowe

    1/2 tabliczki czekolady mlecznej

    2 łyżki uprażonych płatków migdałów

    kilka dużych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ptysie Lody

Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.

    Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

    Ptysie przekroić w poprzek. Ułożyć plasterki truskawek, dużą gałkę lodów i nakryć odkrojoną "czapeczką". Ptysie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać migdałami. Pozdawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Truskawki Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować