SZARLOTKA NA CIEPŁO Z LODAMI WANILIOWYMI

4.5 (171 ocen)

polecam wykonanie z kwaśnych, soczystych jabłek szarlotki, podanie jej na ciepło z lodami waniliowymi… ciepła kwaskowatość połączona ze słodkim ochłodzeniem.. to jest to co warto spróbować! Gorąco polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
    ½ szkl cukru
    200g masła
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki zimnej wody
    ½ płaskiej łyżeczki soli
    3 żółtka

    Nadzienie:
    1,5 kg kwaśnych i twardych jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    ½ szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewam mąkę, dodaję zimne masło w kawałekczkach, następnie cukier, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Wszystko siekam nożem, energicznie a następnie mieszam składniki.
    Dodaję żółtka, cukier wanilinowy i wodę. Szybko zagniatam w zwarte i elastyczne ciasto, by jak najkrócej miało styczność z ciepłem rąk.
    ⅓ ciasta formuję w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażalki.
    Pozostałe ciasto daję do lodówki na ok. 30 min, by się dobrze je wałkowało.
    Po tym czasie podsypuję bardzo małą ilością mąki i rozwałkuję na szerokość blachy (u mnie 36×23 cm), albo wyklejam spód ciastem – brzegi blachy obklej do 3 cm wysokości (blachę wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Ciasto nakłówam widelcem.
    Wierzch surowego ciasta wykładam papierem do pieczenia a na niego wysypuję fasolę (by ciasto urosło równe, bez wybrzuszeń). Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180C) i piekę przez 10 min.

    W tym czasie robię nadzienie.

    Jabłka obieram ze skóry, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w plastry. Dodaję cukier, cynamon i mieszam całość.

    Jabłka wykładam na spód ciasta a na to trę na tarce o dużych oczkach pozostałą część zamrożonego ciasta. Na samą górę układam pozostałe plasterki jabłek.
    Wstawiam do gorącego piekarnika (180C) i piekę ok. 55 min do złotego koloru.

    Upieczoną szarlotkę posypuję cukrem pudrem, nakładam lody waniliowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować