Ptysie z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: mąkę, cukier i masło zagnieść na jednolitą masę (będzie dość klejąca). Rozwałkować ją na grubość 3-4 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.
2.Ciasto parzone: wodę, mleko, masło, cukier i sól zagotować. Wyłączyć palnik, dodać przesianą mąkę i ponownie włączyć palnik. Gotować cały czas mieszając, aż ciasto będzie dobrze odchodzić od ścianek garnka.
3.Ciasto przełożyć do miski. Lekko wystudzić. Po przestudzeniu zacząć powoli miksować i dodawać stopniowo jajka. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką
4.Na papierze do pieczenia odrysować okręgi i obrócić go na drugą stronę. Wyciskać ciasto na narysowane okregi.
5.Kruszonkę wyjąć z zamrażarki i wycinać okregi wielkości kół namalowanych na papierze. Nakładać na ptysie.
6.Ptysie piec najpierw 10 minut w 210 st. góra-dół, później 15 minut w 175 stopniach po upieczeniu zostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie można otworzyć piekarnik i wyjąć ptysie i wystudzić.
7.Wystudzonym ptysiom odciąć czubek.
8.Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełnić ptysie.
9.Włożyć maliny do środka, przykryć górą ptysia.
10.Przygotować sos: Maliny zagotować z cukrem. Po zagotowaniu przecedzić przez sito. Napełnić pipetki sosem. Pipetki wbić w ptysie.
Porady
deser ten powinien być przygotowany tego samego dnia- wtedy smakuje najlepiej.
Komentarze