Ptysie z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ten deser z pewnością pokochają wszyscy: kruszonka na klasycznych ptysiach robi robotę. W środku delikatny krem i dodatkowo polewa owocowa.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUSZONKA:
    80g miękkiego masła
    80g brązowego cukru
    80g mąki tortowej
    CIASTO PARZONE:
    90ml wody
    90ml mleka
    90g mąki tortowej
    75g masła
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    4 jajka
    KREM:
    250g mascarpone
    500ml śmietanki 36%
    250g malin (trochę z musu przyda się do napełniania pipetek sosem)
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ptysie

Ptysie z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: mąkę, cukier i masło zagnieść na jednolitą masę (będzie dość klejąca). Rozwałkować ją na grubość 3-4 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.
  • 2. Ciasto parzone: wodę, mleko, masło, cukier i sól zagotować. Wyłączyć palnik, dodać przesianą mąkę i ponownie włączyć palnik. Gotować cały czas mieszając, aż ciasto będzie dobrze odchodzić od ścianek garnka.
  • 3. Ciasto przełożyć do miski. Lekko wystudzić. Po przestudzeniu zacząć powoli miksować i dodawać stopniowo jajka. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką
  • 4. Na papierze do pieczenia odrysować okręgi i obrócić go na drugą stronę. Wyciskać ciasto na narysowane okregi.
  • 5. Kruszonkę wyjąć z zamrażarki i wycinać okregi wielkości kół namalowanych na papierze. Nakładać na ptysie.
  • 6. Ptysie piec najpierw 10 minut w 210 st. góra-dół, później 15 minut w 175 stopniach po upieczeniu zostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie można otworzyć piekarnik i wyjąć ptysie i wystudzić.
  • 7. Wystudzonym ptysiom odciąć czubek.
  • 8. Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełnić ptysie.
  • 9. Włożyć maliny do środka, przykryć górą ptysia.
  • 10. Przygotować sos: Maliny zagotować z cukrem. Po zagotowaniu przecedzić przez sito. Napełnić pipetki sosem. Pipetki wbić w ptysie.

Porady

deser ten powinien być przygotowany tego samego dnia- wtedy smakuje najlepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować