PTYSIE POD KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ptysie pod kruchą, słodką skórką na pewno Was zaskoczą jeśli jeszcze w takiej wersji ich nie widzieliście. Chrupiąca skorupka z kruszonki świetnie uzupełnia miękkie ptysiowe ciasto. Do tego bita śmietana i malinki, a do szczęścia już naprawdę niewiele potrzeba

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto ptysiowe:
    125 ml mleka 3,2%
    125 ml wod
    125 g masła
    140 g mąki
    1 szczpta soli
    4 jajka
    kruche ciasto:
    90 g masła
    110 g mąki
    100 g cukru
    krem:
    300 ml śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka Ptysie

Ptysie pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.

    Ptysie:
    Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając aż ciasto zacznie odklejac sie od ścianek nacznia. Zdejmujemy z ognia mieszam 3-4 razy aby uwolnic parę i lekko ostudzić ciasto. Przekładam je do miski i miksujem mikserem dodając po 1 jajku. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
    Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego.
    Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut.

    krem:
    Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować