Pomarańczowe ptysie z kruszonką

4.49 (187 ocen)

Ptysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy.

Składniki:

  • CIASTO NA PTYSIE:

    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    60 g masła lub margaryny
    2 jajka
    szczypta soli

    KRUSZONKA:

    100 g masła
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru

    KREM POMARAŃCZOWY:

    250 g serka mascarpone
    200 g śmietanki kremówki
    1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1 budyń śmietankowy
    1 galaretka pomarańczowa
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Pomarańczowe ptysie z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w5u98j 1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce.
  • image-0rypj6y 2. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy.
  • image-1n2kwy3 3. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.
  • image-1lh9w2e 4. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
  • image-28hoo7g 5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :)

Porady

Krem można dosłodzić, jeżeli sok z pomarańczy okaże się mało słodki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować