Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

4.5 (149 ocen)

Pyszne, wilgotne ciasto, doskonałe na co dzień i od święta. Świetnie się sprawdzi na wigilijnym stole zamiast tradycyjnego makowca.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 i 2/3 szklanki suchego maku mielonego
    4 średnie jabłka
    70 g posiekanych orzechów włoskich
    70 g rodzynek
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki domowego ekstraktu pomarańczowego
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia. Odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, sodę, proszek do pieczenia, mąkę, mak i ekstrakt pomarańczowy. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 24cm x 24cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni 60 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować