powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 1619 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeden z wielu przetworów, znajdujących się już w naszej piwnicy:)

natalia2004
  • 45min

Składniki

ok 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
pół do 3/4 szklanki cukru (do smaku, jego ilość zależy od tego, jak bardzo kwaśne są nasze śliwki)

Sposób przygotowania przepisu:

powidła śliwkowe

  • 1. Śliwki przeciąć na pół, wyciągnąć pestki. Do rondla o grubym dnie wrzucić owoce i mieszać cały czas, żeby się nie przypaliły. Następnie śliwki rozgnieść i przetrzeć przez sito, wlać do rondla, dodać cukier i mieszać, aż powidła trochę odparują i zrobią się gęste. Gorące przelać do słoików, słoiki odwrócić do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaŚliwkipowidłana słodkoowocesmarowidłoPrzetworydo kanapekpowidła śliwkowe jesień

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Powidła śliwkowe

Nie wyobrażam sobie piernika czy...

Powidła czekoladowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Powidła śliwkowe z czekoladą "Nutella"

To moje ulubione powidła do podjadania...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Ewelina Marcin

Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła śliwkowe to...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE