Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Potrawka z kolorowych warzyw i pieczarek z dodatkiem suszonej żurawiny, a także z krakersami z żółtym serem i sezamem – prosto z piekarnika. Potrawa podana w ciekawej formie zachęca do zajadania ze smakiem.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrawka:
    1 duży mięsisty pomidor (300 g)
    250 g kapusty pekińskiej
    200 g selera naciowego
    120 g oczyszczonej czerwonej papryki
    120 g obranej marchewki
    1 duża biała cebula (120 g)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    200 g oczyszczonych pieczarek
    3 łyżki suszonej żurawiny (cięta)
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liścia laurowe
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku

    Krakersy:
    30 prostokątnych krakersów (łącznie 110 g)
    120 g żółtego sera
    1 – 2 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami 1. Obraną cebulę i czosnek posiekać, seler, paprykę, marchewkę i pieczarki drobno pokroić – składniki wrzucić na rozgrzaną/y w szerokim garnku oliwę/olej. Dodać liście laurowe, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, kurkumę oraz chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć poszatkowaną kapustę i smażyć jeszcze 2 – 3 min. Dodać drobno pokrojonego pomidora, dołożyć koncentrat i wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min. Po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 10 – 15 min.
  • Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami 2. Na końcu wsypać natkę pietruszki i wymieszać, a gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku.
  • Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami 3. Krakersy ułożyć w formie do pieczenia. Na każde ciastko nałożyć plaster sera, a ten posypać sezamem. Piec ok. 10 min w temp. 180⁰C. Podawać jako dodatek do potrawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować