Potrawka z kolorowych warzyw i pieczarek z dodatkiem suszonej żurawiny, a także z krakersami z żółtym serem i sezamem – prosto z piekarnika. Potrawa podana w ciekawej formie zachęca do zajadania ze smakiem.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Potrawka:
1 duży mięsisty pomidor (300 g)
250 g kapusty pekińskiej
200 g selera naciowego
120 g oczyszczonej czerwonej papryki
120 g obranej marchewki
1 duża biała cebula (120 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g oczyszczonych pieczarek
3 łyżki suszonej żurawiny (cięta)
3 łyżki oliwy lub oleju
1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liścia laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Krakersy:
30 prostokątnych krakersów (łącznie 110 g)
120 g żółtego sera
1 – 2 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę i czosnek posiekać, seler, paprykę, marchewkę i pieczarki drobno pokroić – składniki wrzucić na rozgrzaną/y w szerokim garnku oliwę/olej. Dodać liście laurowe, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, kurkumę oraz chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć poszatkowaną kapustę i smażyć jeszcze 2 – 3 min. Dodać drobno pokrojonego pomidora, dołożyć koncentrat i wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min. Po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 10 – 15 min.
2.Na końcu wsypać natkę pietruszki i wymieszać, a gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku.
3.Krakersy ułożyć w formie do pieczenia. Na każde ciastko nałożyć plaster sera, a ten posypać sezamem. Piec ok. 10 min w temp. 180⁰C. Podawać jako dodatek do potrawki.
Komentarze