Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami

  • wyświetlono: 42 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Potrawka z kolorowych warzyw i pieczarek z dodatkiem suszonej żurawiny, a także z krakersami z żółtym serem i sezamem – prosto z piekarnika. Potrawa podana w ciekawej formie zachęca do zajadania ze smakiem.

P10
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Potrawka:
1 duży mięsisty pomidor (300 g)
250 g kapusty pekińskiej
200 g selera naciowego
120 g oczyszczonej czerwonej papryki
120 g obranej marchewki
1 duża biała cebula (120 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g oczyszczonych pieczarek
3 łyżki suszonej żurawiny (cięta)
3 łyżki oliwy lub oleju
1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liścia laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku

Krakersy:
30 prostokątnych krakersów (łącznie 110 g)
120 g żółtego sera
1 – 2 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu

Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami

  • Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami1. Obraną cebulę i czosnek posiekać, seler, paprykę, marchewkę i pieczarki drobno pokroić – składniki wrzucić na rozgrzaną/y w szerokim garnku oliwę/olej. Dodać liście laurowe, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, kurkumę oraz chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć poszatkowaną kapustę i smażyć jeszcze 2 – 3 min. Dodać drobno pokrojonego pomidora, dołożyć koncentrat i wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 min. Po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 10 – 15 min.
  • Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami2. Na końcu wsypać natkę pietruszki i wymieszać, a gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku.
  • Potrawka warzywno – pieczarkowa z żurawiną i krakersami3. Krakersy ułożyć w formie do pieczenia. Na każde ciastko nałożyć plaster sera, a ten posypać sezamem. Piec ok. 10 min w temp. 180⁰C. Podawać jako dodatek do potrawki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkatymianekkapusta pekińskaczosnekkurkumażółty seroreganomarchewkakoncentrat pomidorowypotrawkaoliwanatka pietruszkikrakersypomidorseler naciowysuszona żurawinabulion warzywnykolacjaobiadna ciepłoczerwona paprykazapiekaneprostekolorowaefektownena zimnotanietostyoryginalnewegetariańskakolorowy pieprzz pieczarkamipieprz ziołowyz piekarnikawarzywnaorientalnaz grzybamibiała cebulaz bakaliamichrupiącearomatyczneduszonkapożywnaliście laurowechilli w płatkachkorzennaciastka słonesezam białyz żurawinąrumianeprzepis_miesiąca1000z krakersamiziołowaprażone ziarnaprażony sezam

Komentarze

Podobne przepisy

Potrawka z kurczaka z bakłażanem i cukinią

Dodane przez: Magster

POTRAWKA Z KURCZAKA Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

Prosty sposób na danie letnie z...

Potrawka z kurczaka i pieczarek

Dodane przez: pawel

Potrawka z kurczaka i pieczarek

Szybkie i smaczne danie na obiad...

image-215n212

Dodane przez: Magster

POTRAWKA Z INDYKA Z WARZYWAMI I CURRY

Smaczna potrawka z wykorzystaniem...

Potrawka z mielonego i fasoli

Dodane przez: RedakcjaPP

Potrawka z mielonego i fasoli

To oryginalne danie jest bardzo...

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Dodane przez: marika1503

KACZKA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Uwielbiam gotować dla rodziny i...

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą

Dodane przez: paulina57

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą

Syta i pyszna potrawka z filetem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE