Potrawka pieczarkowa z ryżem jaśminowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowa potrawka z pieczarek w przyjemnie aromatycznej odsłonie. Przyprawy korzenne, miód, ryż jaśminowy i świeże zioła – idealne towarzystwo dla niepozornych pieczarek. Polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    2 średnie białe cebule (łącznie 150 g)
    2 duże ząbki czosnku
    po 1 kopiastej łyżce posiekanych ziół – mięty, lubczyku
    3 łyżki oliwy lub oleju
    200 g śmietany 18%
    ½ szklanki wody
    100 g suchego ryżu jaśminowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    po ½ łyżeczki całych przypraw – goździków, ziela angielskiego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka pieczarkowa z ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka pieczarkowa z ryżem jaśminowym 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dokładnie osączyć i pozostawić na czas przygotowania potrawki.
    Oczyszczone pieczarki pokroić na małe cząstki. Cebulą i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dołożyć cebulę i czosnek, wsypać imbir, goździki i ziele angielskie. Smażyć, aż warzywa staną się szkliste, mieszając. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wodę, wsypać po szczypcie soli i pieprzu – dusić 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Potrawka pieczarkowa z ryżem jaśminowym 2. Do zawartości garnka dołożyć miód i śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
  • Potrawka pieczarkowa z ryżem jaśminowym 3. Na końcu dodać ryż oraz świeże zioła. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować