Kremowa potrawka z pieczarek w przyjemnie aromatycznej odsłonie. Przyprawy korzenne, miód, ryż jaśminowy i świeże zioła – idealne towarzystwo dla niepozornych pieczarek. Polecam!
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g pieczarek
2 średnie białe cebule (łącznie 150 g)
2 duże ząbki czosnku
po 1 kopiastej łyżce posiekanych ziół – mięty, lubczyku
3 łyżki oliwy lub oleju
200 g śmietany 18%
½ szklanki wody
100 g suchego ryżu jaśminowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka imbiru mielonego
po ½ łyżeczki całych przypraw – goździków, ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Potrawka pieczarkowa z ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dokładnie osączyć i pozostawić na czas przygotowania potrawki.
Oczyszczone pieczarki pokroić na małe cząstki. Cebulą i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dołożyć cebulę i czosnek, wsypać imbir, goździki i ziele angielskie. Smażyć, aż warzywa staną się szkliste, mieszając. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wodę, wsypać po szczypcie soli i pieprzu – dusić 15 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do zawartości garnka dołożyć miód i śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
3.Na końcu dodać ryż oraz świeże zioła. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze