Popękane ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w pudrze. Ich smak przypomina brownie, intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto lecz trzeba trochę poczekać aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g pokruszonej gorzkiej czekolady
    100g masła
    2/3 szklanki cukru
    3 duże jajka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 2/3 szklanki mąki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuscić z maśle w małym rondelku, lekko schłodzić.
    Jajka ubic z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysta mase, wymieszac z masa czekoladowa. Dodac proszek do pieczenia, sol i na koncu makę, dobrze wymieszac i schłodzić co najmniej 3 godziny lub przez noc.

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 165ºC. Cukier puder (okolo szklanki) wsypac do plaskiego naczynia.
    Ciasto nabierać łyżeczką do herbaty i formowac male kuleczki, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem.
    Piec okolo 10-12 minut - podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczają i popekają.

Porady

Uwaga - nie piec za długo, tylko do momentu kiedy czekoladowa masa zaczyna matowiec, powinny być ciagle miekkie w dotyku. Zbyt długo pieczone robią siesię twarde...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować