Chcecie sprawić radość dzieciom? Przygotujcie te pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka. Doskonale sprawdzą się również jako słodka dekoracja stołu podczas świąt.
45 min
Składniki:
- jajko
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- łyżka masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady
- duża szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki kakao
- cukier puder do obtoczenia
Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki. Każdą obtoczyć w cukrze pudrze, spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Pozostawić na pół godziny do przestygnięcia.
Komentarze