Przepis dla wszystkich lubiących słodycze. Ciasteczka są mocno czekoladowe, smakiem trochę przypominają brownies. Obsypane cukrem pudrem, na stole wyglądają niezwykle efektownie ;)
Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozpuścić. Uważać, żeby masa się nie przypaliła - najlepiej cały czas mieszać.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii i masę czekoladową (gdy już trochę wystygnie). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy i dokładnie wymieszać (najprościej robić to wszystko w malakserze). Powstała masa powinna się dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc lub dobre kilka godzin - później będzie łatwiej ją nabierać i formować ;)
3.Gdy ciasto się schłodzi, wyjąc z lodówki, nabierać na łyżeczkę i formować małe kulki (mniejsze od orzecha włoskiego). Następnie wszystkie dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
4.Piec w temperaturze 165°C, około 12-13 minut - nie więcej, bo ciastka staną się twarde i wyschną za bardzo.
Gdy pieczemy pierwszą partię, najlepiej resztę ciasta schować do lodówki - ułatwi to formowanie kulek i sprawi, że ciastka nam się nie rozpłyną podczas pieczenia.
Komentarze