Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb wyszedł pyszny, pachnący i piękny. Wzbogaciłam go szczypiorkiem, którego pełno na moim kuchennym parapecie. Mnie taki chleb najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jajkiem ugotowanym na twardo i rzeżuchą. Tak prosto, ale tak pysznie. Podczas pieczenia po całym domu unosi się cudowny zapach. Kto piecze chleb ten wie o czym piszę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    4 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    2 małe płaskie łyżeczki soli
    10 dag koncentratu pomidorowego
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    200 ml ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Jajko

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto. 2. Do miski: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, dodajemy szczypiorek. W ciepłym mleku rozpuszczamy koncentrat i również wlewamy do mąki. Dodajemy również rozczyn.
  • Ciasto. 3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Po tym czasie z ciasta formujemy podłużny bochenek i przekładamy go do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • Pieczenie. 5. Pieczenie: Po tym czasie chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia.
  • Gotowe. 6. Podanie: Upieczony chleb studzimy najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Koncentrat pomidorowy Rzeżucha

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować