WŁOSKI CHLEB POMIDOROWY

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Jest to pyszny chleb na drożdżach, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, o aromacie pomidorów i oregano. Zdecydowanie jeden z lepszych chlebów jakie jadłam, o oryginalnym, śródziemnomorskim smaku. Jedyną wadą tego przepisu jest długi czas wyrastania ciasta bo aż do 6 godzin, ale czego się nie robi, aby móc później delektować się smakiem doskonałego pieczywa.

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    200 ml soku pomidorowego
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    5-6 łyżek ciepłej wody
    1-2 łyżeczki oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Włoski chleb pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oregano i mieszamy wszystkie składniki. Powoli wlewamy sok pomidorowy i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 godz., do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie, ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy szeroki wałek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając ciasto. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 min. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować