Pomidorowa z bazylią i mozzarellą

0 (0 ocen)

Pomidorowa na miarę sałatki caprese ze świeżą bazylią i mozzarellą , doprawiona octem balsamicznym ,solą i pieprzem.Te połączenie z pewnością zadowoli nie jedno , nawet wybredne podniebienie.Plastry mozzarelli położone na gorącej zupie przyjemnie się topią i nadają delikatności zaś bazylia świeżości

Składniki:

  • 4 pomidory
    500 ml przecieru pomidorowego
    190g koncentratu pomidorowego
    2 kulki mozzarelli
    2 garście porwanych liści świeżej bazylii
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka octu balsamicznego
    świeżo mielona sól
    świeżo mielony pieprz
    mozzarella oraz bazylia do podania na talerzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Krem

Pomidorowa z bazylią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowa z bazylią i mozzarellą 1. Pomidory myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy w ćwiartki.
    W garnku rozgrzewamy masło , przesmażamy pomidory do momentu aż oddadzą sok i lekko się rozpadną.
  • Pomidorowa z bazylią i mozzarellą 2. Wlewamy przecier pomidorowy oraz koncentrat , smażymy dalej na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.
    Do pomidorów wlewamy 1 l. wody , zagotowujemy.
  • Pomidorowa z bazylią i mozzarellą 3. Doprawiamy solą , pieprzem oraz octem balsamicznym.
    Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy , rwiemy na małe kawałki.
    Zupę zestawiamy z gazu dodajemy ser oraz bazylię.
  • Pomidorowa z bazylią i mozzarellą 4. Miksujemy na gładki krem.
    Podajemy ze świeżą bazylią i plastrami mozzarelli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować