Zupa pomidorowa z bazylią i makaronem

5 (164 ocen)

  • 40 min

Intensywny pomidorowy smak o czosnkowym posmaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 l rosołu drobiowego
    2 marchewki
    1 kg. pomidorów
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    świeża bazylia do posypania
    1/2 opakowania makaronu kolanka
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z bazylią i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki. Rosół przelewamy do garnka, dodajemy marchewkę i gotujemy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory oraz suszone zioła: bazylię i tymianek. Dusimy razem tak długo, aż pomidory się rozgotują.
  • 2. Potem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek i skórek z pomidorów. Dodajemy do rosołu i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekładamy makaron do talerza, zalewamy gorącą zupą i posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować