Pomidorowa razem z ryżem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś u nas pomidorowa ugotowana razem z ryżem taka jaką lubimy gęsta i super kwaśna. Przyznaję się że minka która wyszła w zupie nie została zrobiona specjalnie samo tak wyszło zobaczyłam dopiero jak przesyłałam sobie zdjęcia na Messenger było to nieświadome z mojej strony.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kości schabowe lub dowolne mięso,

    1 marchew 200 g,

    1 korzeń pietruszki 150 g,

    1 szklanka ryżu ( szklanka poj. 210 ml ),

    2 łyżki liści pora i selera,

    1 pęczek natki pietruszki 25 g,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    1 duży liść laurowy,

    2 koncentraty pomidorowe 30 % ( każdy 160 g ),

    1 śmietana 30 % ( 200 ml ),

    1 czubata łyżka majeranku,

    1 mały ząbek czosnku,

    1 łyżka przyprawy np. ziarenka smaku.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa razem z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte kości schabowe lub dowolne mięso. marchew oraz korzeń pietruszki pokrojone dowolnie. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na kościach. W czasie gotowania zdjąć powstałe z mięsa szumowiny. Jak już mięso na kościach jest miękkie doprawić według swego smaku ziarenkami smaku dodać liść pora i selera, ziela angielskie, liść laurowy oraz wsypać szklankę ryżu. Gotować na wolnym ogniu co raz mieszając do miękkości ryżu.
  • zupa 2. Gdy ryż w wywarze jest już dość miękki dodać drobno pokrojony czosnek oraz dodać oba przeciery pomidorowe ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej pomidorowej wystarczy jeden przecier ). Chwilę pogotować w międzyczasie dodając natkę pietruszki. Gdy natka jest już miękka dodać majeranek i jeszcze pogotować na wolnym ogniu.
  • zupa 3. Do gotującej się już zupy z ryżem i przecierem wlać całą śmietanę 30 %, doprawić jeszcze według swego smaku, zamieszać i zagotować na małym ogniu do połączenia się zupy pomidorowej ze śmietaną. Ugotowaną zdjąć z ognia. Zupę w czasie mieszania wyczuwa się jej kleistość i gęstość.
  • zupa 4. Pomidorowa ugotowana w ten właśnie sposób smakuje nam najbardziej ( nie lubimy kiedy jest osobno ugotowana zupa i osobno ryż ) w takiej formie smakuje o wiele bardziej. Jeśli ktoś jeszcze tak nie gotował to zapraszam po przepis i zapewniam że będziecie mile zaskoczeni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować