Pierwszy raz gotowałam zupę z tak dużą ilością pomidorów smażonych na maśle. Pierwszy i na pewno nie ostatni. Tak dobrej pomidorowej jeszcze nigdy nie jadłam. Wszystkim bardzo smakowała :)
Składniki:
2,5l. rosołu lub bulionu drobiowego
5 pomidorów
3 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego
250 ml śmietany 18%
2 łyżki masła śmietankowego
1 łyżka przyprawy do pomidorów ew. suszonej bazylii
sól , pieprz wg. potrzeby
Makaron nitki
Przygotowanie:
Pomidorowa na smażonych pomidorach z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory smażyć obrać ze skórki, pokroić w czwórki lub ósemki.
Marchewki obrać , umyć pokroić w malutką kostkę.
W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuścić masło ,włożyć pomidory oraz marchewkę.
Smażyć do powstania gęstej masy pomidorowej.
2.Zdjąć z gazu , zmiksować blenderem na pół gładki krem.
3.Do gotowej masy pomidorowej dodać przecier pomidorowy-połączyć
Całość zalać rosołem ,wymieszać, doprawić przyprawą do pomidorów oraz solą i pieprzem wg potrzeby.
Gotować razem ok 15 min.
Odlać chochelkę zupy , wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.
W między czasie ugotować makaron wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju-odcedzić.
Do talerzy włożyć ugotowany makaron zalać zupą.
Komentarze