Pomidorowa na smażonych pomidorach z makaronem

4.5 (172 ocen)

Pierwszy raz gotowałam zupę z tak dużą ilością pomidorów smażonych na maśle. Pierwszy i na pewno nie ostatni. Tak dobrej pomidorowej jeszcze nigdy nie jadłam. Wszystkim bardzo smakowała :)

Składniki:

  • 2,5l. rosołu lub bulionu drobiowego
    5 pomidorów
    3 marchewki
    500 ml przecieru pomidorowego
    250 ml śmietany 18%
    2 łyżki masła śmietankowego
    1 łyżka przyprawy do pomidorów ew. suszonej bazylii
    sól , pieprz wg. potrzeby
    Makaron nitki
    Przygotowanie:
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Dania główne

Pomidorowa na smażonych pomidorach z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidory z marchewką smażone 1. Pomidory smażyć obrać ze skórki, pokroić w czwórki lub ósemki.
    Marchewki obrać , umyć pokroić w malutką kostkę.
    W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuścić masło ,włożyć pomidory oraz marchewkę.
    Smażyć do powstania gęstej masy pomidorowej.
  • zmiksowane pomidory 2. Zdjąć z gazu , zmiksować blenderem na pół gładki krem.
  • 3. Do gotowej masy pomidorowej dodać przecier pomidorowy-połączyć
    Całość zalać rosołem ,wymieszać, doprawić przyprawą do pomidorów oraz solą i pieprzem wg potrzeby.
    Gotować razem ok 15 min.
    Odlać chochelkę zupy , wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.
    W między czasie ugotować makaron wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju-odcedzić.
    Do talerzy włożyć ugotowany makaron zalać zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować