Pomarańczowy miodownik

  • wyświetlono: 2231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Miodowe ciasto z piernikową nutą, waniliowa masa i orzeźwiająca pomarańczowa warstwa to pyszne połącznie smaków. Do tego słodkie wykończenie masą krówkową i mamy pyszne ciasto, które łączy świąteczne smaki i zapachy:). Gorąco polecam.

Jaga85
  • 30 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

Tortownica prostokątna 25x 36 cm
Ciasto miodowo – piernikowe:
• 0,5 kg mąki,
• 100 gram cukru pudru,
• 3 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
• 3 jajka,
• 1 kostka margaryny,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 0,5 łyżeczki sody,
• 1 przyprawa do piernika

Masa budyniowa:
- 250 gram masła,
- 2,5 szklanki mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 łyżki mąki tortowej,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy
- Alkohol do smaku

Masa pomarańczowa:
• Ok 6 - 8 sztuk dużych pomarańczy bezpestkowych,
• 3 galaretki pomarańczowe

Wykończenie:

• Masa krówkowa do dekoracji (około 250 gram)
• Siekane orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańczowy miodownik

  • składniki ciasta1. CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: jajka, miód, cukier puder, margarynę, przyprawę do piernika i środki spulchniające. Wszystko razem siekamy, po czym zagniatamy jednolite ciasto.
  • podział ciasta2. Gotowe dzielimy na dwie części.
  • przed pieczeniem3. Każdą z części wałkujemy na prostokąt równy wymiarom tortownicy. Ciastem wykładamy dno tortownicy. Dodatkowo nakłuwamy je widelcem. Miodowe placki pieczemy po około 20 minut w 180°C.
    Upieczone placki studzimy.
  • dodawanie budyniu do masła4. MASA BUDYNIOWA: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.
    Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na pierwsze upieczone ciasto miodowe. Dodatkowo można wykonać na masie wzorek- rowki.
  • filetowanie5. MASA POMARAŃCZOWA: Pomarańcze dokładnie obieramy i filetujemy, tak by pozbyć się białych części i skórek.
  • miksowanie6. Tak przygotowane owoce miksujemy. Gotowego musu wyszło mi 1 litr.
  • dodanie galaretki7. Mus stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Gdy zaczyna się gotować dodajemy do niego galaretki. Całość mieszamy do ich rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wykładanie masy pomarańczowej na budyniową8. Tężejącą wykładamy na budyniową masę. Całość przykrywamy drugim ciastem miodowym. Ciasto wkładamy do lodówki, my pomarańczowa masa zastygła.
    WYKOŃCZENIE: Zastygnięte ciasto wyjmujemy z lodówki. Jego wierzch smarujemy masą krówkową. Całość posypujemy orzechami i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczeboże narodzeniekajmakMiodownikgalaretka pomarańczowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kajmakowy miodownik z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy miodownik z orzechami

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone...

miodownik toffie

Dodane przez: klementynka

miodownik toffi

Ciasto dla amatorów bardziej słodkich...

Egzotyczny miodownik

Dodane przez: viola_dn

Egzotyczny miodownik

Pyszne słodkie ciasto o oryginalnym...

ciasto miodownik

Dodane przez: aneta_mich

ciasto miodownik

Moja osobista wariacja na miodownik...

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”

Dodane przez: Jaga85

Orzechowy miodownik z pierniczkami

Bardzo lubię miodowniki. W każdym...

Najlepszy miodownik

Dodane przez: martynaprzewlocka

Najlepszy miodownik

Pyszne ciasto z kremem, czarną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE