Pomarańczowy miodownik

4.45 (165 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Miodowe ciasto z piernikową nutą, waniliowa masa i orzeźwiająca pomarańczowa warstwa to pyszne połącznie smaków. Do tego słodkie wykończenie masą krówkową i mamy pyszne ciasto, które łączy świąteczne smaki i zapachy:). Gorąco polecam.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Tortownica prostokątna 25x 36 cm
    Ciasto miodowo – piernikowe:
    • 0,5 kg mąki,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 3 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
    • 3 jajka,
    • 1 kostka margaryny,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 1 przyprawa do piernika

    Masa budyniowa:
    - 250 gram masła,
    - 2,5 szklanki mleka,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 0,5 łyżki mąki tortowej,
    - 2 żółtka,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 cukier waniliowy
    - Alkohol do smaku

    Masa pomarańczowa:
    • Ok 6 - 8 sztuk dużych pomarańczy bezpestkowych,
    • 3 galaretki pomarańczowe

    Wykończenie:

    • Masa krówkowa do dekoracji (około 250 gram)
    • Siekane orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.45 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Galaretki Kajmak

Pomarańczowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: jajka, miód, cukier puder, margarynę, przyprawę do piernika i środki spulchniające. Wszystko razem siekamy, po czym zagniatamy jednolite ciasto.
  • podział ciasta 2. Gotowe dzielimy na dwie części.
  • przed pieczeniem 3. Każdą z części wałkujemy na prostokąt równy wymiarom tortownicy. Ciastem wykładamy dno tortownicy. Dodatkowo nakłuwamy je widelcem. Miodowe placki pieczemy po około 20 minut w 180°C.
    Upieczone placki studzimy.
  • dodawanie budyniu do masła 4. MASA BUDYNIOWA: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.
    Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na pierwsze upieczone ciasto miodowe. Dodatkowo można wykonać na masie wzorek- rowki.
  • filetowanie 5. MASA POMARAŃCZOWA: Pomarańcze dokładnie obieramy i filetujemy, tak by pozbyć się białych części i skórek.
  • miksowanie 6. Tak przygotowane owoce miksujemy. Gotowego musu wyszło mi 1 litr.
  • dodanie galaretki 7. Mus stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Gdy zaczyna się gotować dodajemy do niego galaretki. Całość mieszamy do ich rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wykładanie masy pomarańczowej na budyniową 8. Tężejącą wykładamy na budyniową masę. Całość przykrywamy drugim ciastem miodowym. Ciasto wkładamy do lodówki, my pomarańczowa masa zastygła.
    WYKOŃCZENIE: Zastygnięte ciasto wyjmujemy z lodówki. Jego wierzch smarujemy masą krówkową. Całość posypujemy orzechami i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka pomarańczowa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować