REKLAMA

Miodownik kajmakowy z jabłkami

wyświetlono: 2273 | dodany do książki kucharskiej: 29 | polecenia: 1

Blaty miodowego ciasta przełożone sernikiem gotowanym z dodatkiem kajmaku i warstwą jabłkową. Wierzch wieńczy słodka polewa ze smażonych orzechów z kajmakiem. Zaletą tego ciasta jest to, że można je upiec parę dni wcześniej. Nawet jest to wskazane, gdyż ciasto miodowe potrzebuje czasu, żeby zmięknąć

opublikowany: 09.02.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • CIASTO MIODOWE:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    200g masła
    2 jajka

    SER KAJMAKOWY:
    500g twarogu zmielonego
    100g masła
    200g kajmaku (masy krówkowej)
    2 jajka
    1 budyń śmietankowy

    MASA JABŁKOWA:
    1 kg jabłek (waga po obraniu)
    2 opakowania zielonych galaretek
    1 szklanka wody

    POLEWA:
    3 łyżki kajmaku
    100g zmielonych orzechów włoskich
Ocena:

(średnia 5 z 147 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać jajka, miód i masło. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 23x33cm i każdy upiec oddzielnie po 10-15min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie.
  • image-1lrvqch 2. Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć masło,cukier i kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając.
  • image-0bena4u 3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem.
  • 4. W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :)

Porady

Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty. Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały. Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Miodownik kajmakowy z jabłkami wg Mniam1 Dodane przez: Skotka


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Miodownik z jabłkami

Pyszne ciasto miodowo-korzenne z masą jabłkową i budyniową. Idealne z filiżanką kawy.

kategoria: Ciasta do kawy miodownik Desery galaretki opublikowany: 14.12.2015 | wyświetlono: 2745 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE