Miodownik kajmakowy z jabłkami

4.97 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Blaty miodowego ciasta przełożone sernikiem gotowanym z dodatkiem kajmaku i warstwą jabłkową. Wierzch wieńczy słodka polewa ze smażonych orzechów z kajmakiem. Zaletą tego ciasta jest to, że można je upiec parę dni wcześniej. Nawet jest to wskazane, gdyż ciasto miodowe potrzebuje czasu, żeby zmięknąć

Składniki:

  • CIASTO MIODOWE:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    200g masła
    2 jajka

    SER KAJMAKOWY:
    500g twarogu zmielonego
    100g masła
    200g kajmaku (masy krówkowej)
    2 jajka
    1 budyń śmietankowy

    MASA JABŁKOWA:
    1 kg jabłek (waga po obraniu)
    2 opakowania zielonych galaretek
    1 szklanka wody

    POLEWA:
    3 łyżki kajmaku
    100g zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Miodownik kajmakowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać jajka, miód i masło. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 23x33cm i każdy upiec oddzielnie po 10-15min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie.
  • image-1lrvqch 2. Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć masło,cukier i kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając.
  • image-0bena4u 3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem.
  • 4. W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :)

Porady

Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty. Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały. Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować