Pyszne, delikatne w smaku placuszki pomarańczowe na bazie skyru z dodatkiem budyniu to idealna opcja na śniadanie na słodko lub deser.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250 g skyru naturalnego
1 duże jajko
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 budyń (40g) śmietankowy bez cukru
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej (do smażenia)
Dodatkowo (do podania):
1 łyżka miodu
1 pomarańcza
garść borówek
Pomarańczowe placki budyniowe ze skyrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skyr przełożyć do miski, dodać jajko, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Całość zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Zmiksować.
Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju kłaść po łyżce ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z miodem i owocami.
Komentarze