Pomarańczowe placki budyniowe ze skyrem

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne w smaku placuszki pomarańczowe na bazie skyru z dodatkiem budyniu to idealna opcja na śniadanie na słodko lub deser.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g skyru naturalnego
    1 duże jajko
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1 budyń (40g) śmietankowy bez cukru
    40 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej (do smażenia)
    Dodatkowo (do podania):
    1 łyżka miodu
    1 pomarańcza
    garść borówek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pomarańczowe placki budyniowe ze skyrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skyr przełożyć do miski, dodać jajko, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Całość zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Zmiksować.
    Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju kłaść po łyżce ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z miodem i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować