Pomarańczowe motylki

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka, nadziane dżemem pomarańczowym. Uciesza każde oko jak i podniebienie. Dzieci są zawsze nimi zachwycone i szybko znikają ze stołu

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    150 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyzka cukru waniliowego
    1 jajko
    150 g miękkiego masła

    Nadzienie:
    ok 100 g pomarańczowej marmolady bądź dżemu

    Ewentualnie polewa czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Pomarańczowe motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukrów, soli, jajka i masła zagnieść ciasto , owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 60 min.
  • 2. Ciasto raz jeszcze szybko wyrobić i cienko rozwałkować na dość dobrze posypanej mąką stolnicy.
    Wykrawać foremką motylki.
  • 3. Motylki piec w 200 stopniach ok10 min na dobrze natłuszczonej blaszce.
    Jeszcze ciepłe ściągać z blaszki.
  • 4. Ostudzone Motylki sklejać po dwa dżemem bądź marmoladą.
    Posypać cukrem pudrem bądź posmarować poelwą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować