maślane motylki

5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wiele osób uważa za szaleństwo pieczenie ciastek w domu. Owszem, nie jest to szybka sprawa, ale akurat ja bardzo to lubię. Ostatnio jednak mam mniej czasu i dlatego robię ich mniej. Skusiłam się na szybkie maślane ciasteczka, bez dodatków. Są bardzo kruche i długo świeże.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *na około 3 duże blaszki z piekarnika
    Składniki:
    300 g mąki
    3 żółtka
    1/3 łyżeczki soli
    100 g cukru pudru
    200 g dobrego masła
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Maślane motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką i wycinać foremką ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut, aż będą złote.

Porady

Na pewno pyszne byłyby przełożone marmoladą i posypane cukrem pudrem. Ale wtedy radziłabym dać do ciasta połowę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować