Porzeczkowe motylki

0 (0 ocen)

Zamiast czerwonej, można użyć tutaj czarnej porzeczki, jagód czy innych drobnych owoców. Polecam na pyszne śniadanie, czy deser. Idealnym dodatkiem do „motylków” jest tutaj po prostu mleko:).

Składniki:

  • Składniki na około 16 sztuk
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 12 dag masła,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3 jajka do ciasta,
    • Szczypta soli,

    Dodatkowo:
    • 1 jajko do smarowania gotowych „bułeczek”,
    • Czerwona porzeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Porzeczkowe motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. OWOCE:
    Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej na papierom ręczniku.
    CIASTO:
    W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn wyrasta rozpuszczamy masło. Rozpuszczone pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Pod koniec dodajemy letni tłuszcz. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni jest gotowe. W sumie czas wyrabiania wynosi około 20 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • podział ciasta 2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na około 16 części. Tyle właśnie wyjdzie „motylków”.
    Z każdej części formujemy bułeczkę.
  • rolowanie 3. Tak przygotowane kule, kolejno wałkujemy do uzyskania okrągłego placka o grubości około 0,5 cm.
    Na każde koło nakładamy porcje czerwonej porzeczki (po około 1 łyżce). W dalszej kolejności rolujemy placki.
  • nacinanie 4. Dwa końce otrzymanych rulonów podwijamy do spodu. Następnie każdą stronę nacinamy na środku. Nacięcie powinno mieś wymiar około 2, 5 cm.
  • formowanie 5. Otrzymane w ten sposób „skrzydła motyla” rozkładamy. Uformowane motylki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ich wierzch smarujemy jajkiem.
    Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia w 180°C. Gotowe możemy dodatkowo polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować