Motylki

  • wyświetlono: 2302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Chrupiące i delikatne motylki,przysmak z dzieciństwa,który robiła moja Mama.

martula85
  • 50min

Składniki

- 1 szkl. mleka
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Motylki

  • 1. Mleko miksujemy z jajkiem oraz cukrami,dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto musi mieć konsystencje taką jak ciasto na racuchy. W razie potrzeby dodajemy więcej lub mniej mąki.
  • tak wygląda foremka do smażenia motylków:)2. W małym garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju,i wkładamy do gorącego tłuszczu na moment foremkę,wyciągamy i maczamy w cieście(nie zanurzamy całej,tak ok 2/3 foremki),smażymy na zloty kolor. Gotowe motylki można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaciasteczkaciasto na racuchymotylki

Komentarze

Podobne przepisy

Motylek mleczno-czekoladowy

Dodane przez: Roszpunka87

Wiosenny motylek mleczno-czekoladowy

Wiosna za pasem i motylki już latają...

Tort Motylek

Dodane przez: sylka0

Tort motylek

To był prezent na 2 urodzinki dla...

tort kokosowy motylek

Dodane przez: Graża

Tort kokosowy motylek

Moja córka mając 2 latka uwielbiała...

Motylek urodzinowy

Dodane przez: elewina025

Motylek urodzinowy

Przepis wymyśliłam sama na trzecie...

drożdżowe motylki

Dodane przez: mariosylwia

Drożdżowe motylki

Pyszne,pulchne bułeczki z nadzieniem...

Babeczki truskawkowe motylki

Dodane przez: beetle

Babeczki "Truskawkowe Motylki"

Klasyczne babeczki, zamienione...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE