Ciastka motylki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten nietypowy sposób podania ciastek bardzo podoba się dzieciom. Bardzo proste do udekorowania, poradzą sobie nawet kilkulatki. Świetny pomysł na kiermasze ciast lub przyjęcia dla dzieci.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciastka:
    - 50 dag mąki + do podsypania;
    - 20 dag margaryny lub masła;
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego;
    - 1,5 szkl. cukru pudru;
    - 2 jajka;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - odrobina barwnika pomarańczowego w proszku.

    Lukier:
    - 2 szkl. cukru pudru;
    - 6 łyżek soku z cytryny;
    - kilka kropel wody.

    Krem czekoladowy:
    - gotowy krem czekoladowy w proszku;
    - 175 ml. schłodzonego mleka;
    - 3 krople olejku pomarańczowego.

    DO DEKORACJI:
    - czekoladowy pisak cukrowy;
    - mini pianki marshmallow;
    - jajko do smarowania ciastek przed pieczeniem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Ciasto

Ciastka motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na ciastka motylki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia, aby powstał kopczyk. Na kopczyk wykładamy margarynę i siekamy w mące, aż powstaną małe kosteczki. Gdy margaryna będzie drobno pokrojona, dodajemy jajka, barwnik i jogurt. Ciasto szybko zagniatamy. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut.
  • motylki ciasteczka 2. Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek i rozwałkowujemy. Wycinamy koła za pomocą większej szklanki i motylki za pomocą odpowiedniej foremki. Ilość kół musi być równa ilości motylków. Wycięte kształty motylków przecinamy dodatkowo na pół.
    Kształty kół pieczemy osobno od kształtów motylków. Koła pieczemy około 20 minut, motylki około 15 minut w 180 stopniach.
  • motylki 3. Składniki lukru mieszamy ze sobą, polewamy wszystkie ostudzone ciasteczka (zarówno koła jak i motylki). Wkładamy na chwilę do lodówki, aż lukier na ciastkach stwardnieje. Polukrowane i schłodzone motylki dekorujemy pisakiem czekoladowym.
  • 4. Krem czekoladowy miksujemy 3 minuty z mlekiem i olejkiem. Wykładamy na okrągłe ciastka za pomocą szprycy cukierniczej. Ciastka chłodzimy, aż masa czekoladowa nieco stwardnieje (około 20 minut). Na krem wykładamy motylki. Dekorujemy piankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować