Półfrancuskie słone precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
2.Następnie schłodzone ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części na stolnicy posypanej mąką toczymy wałki. Z połowy wałka formujemy kółko, a pozostałym ciastem owijamy to kółko tworząc precelki.
3.Tak wykonane precelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4.Precelki pieczemy w temperaturze 180 minut do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut.
5.Upieczone precelki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Porady
Z porcji wyszło mi 16 sztuk precelków.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Komentarze