Półfrancuskie słone precelki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne na przekąskę, imprezę i na piknik. Ciasto ma wiele warstw. Bardzo polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    15 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 żółtko
    pół małej łyżeczki soli
    3 łyżki śmietany 12 % lub 18 %

    Dodatkowo:
    białko do posmarowania precelków
    mąka do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle Przekąski Precelki

Półfrancuskie słone precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
  • 2. Następnie schłodzone ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części na stolnicy posypanej mąką toczymy wałki. Z połowy wałka formujemy kółko, a pozostałym ciastem owijamy to kółko tworząc precelki.
  • 3. Tak wykonane precelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
  • 4. Precelki pieczemy w temperaturze 180 minut do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut.
  • 5. Upieczone precelki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z porcji wyszło mi 16 sztuk precelków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować