Precelki drożdżowe z boczkiem

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne krucho-drożdżowe precelki z dodatkiem kminku, czosnku niedźwiedziego i boczku wędzonego.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    250 g mąki krupczatki
    250 g jogurtu naturalnego gęstego
    100 g masła
    100 g boczku wędzonego
    3 żółtka
    42 g drożdży świeżych
    5 g czosnku niedźwiedziego suszonego
    1 g kminku mielonego
    1 łyżeczka cukru

    1 białko do smarowania precelków
    sól gruba do posypania precelków
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Precle Precelki

Precelki drożdżowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w cienkie paski lub w kostkę.

    Drożdże rozkruszamy do jogurtu naturalnego i mieszamy do gładkości, dodajemy cukier i odstawiamy na bok, do czasu aż przygotujemy resztę składników.

    Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy czosnek niedźwiedzi, kminek, sól i zimne masło. Całość siekamy nożem. Gdy masło się zacznie łączyć z mąką - dodajemy żółtka, jogurt z drożdżami i na końcu boczek, Krótko zarabiamy do otrzymania jednolitego ciasta, które dzielimy na 18 części. Ponownie krótko zarabiamy wszystkie kawałki i zostawiamy na 15 minut nakryte lnianą ściereczką. Następnie rolujemy wałeczki i zaplatamy precle.

    Precelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy po wierzchu grubą solą.
    Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż się ładnie zarumienią.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować