Przepyszne krucho-drożdżowe precelki z dodatkiem kminku, czosnku niedźwiedziego i boczku wędzonego.
15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki krupczatki
250 g jogurtu naturalnego gęstego
100 g masła
100 g boczku wędzonego
3 żółtka
42 g drożdży świeżych
5 g czosnku niedźwiedziego suszonego
1 g kminku mielonego
1 łyżeczka cukru
1 białko do smarowania precelków
sól gruba do posypania precelków
Precelki drożdżowe z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w cienkie paski lub w kostkę.
Drożdże rozkruszamy do jogurtu naturalnego i mieszamy do gładkości, dodajemy cukier i odstawiamy na bok, do czasu aż przygotujemy resztę składników.
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy czosnek niedźwiedzi, kminek, sól i zimne masło. Całość siekamy nożem. Gdy masło się zacznie łączyć z mąką - dodajemy żółtka, jogurt z drożdżami i na końcu boczek, Krótko zarabiamy do otrzymania jednolitego ciasta, które dzielimy na 18 części. Ponownie krótko zarabiamy wszystkie kawałki i zostawiamy na 15 minut nakryte lnianą ściereczką. Następnie rolujemy wałeczki i zaplatamy precle.
Precelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy po wierzchu grubą solą.
Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż się ładnie zarumienią.
Komentarze