Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Niedawno obchodziłem 31 urodziny. Jednym z prezentów, jaki otrzymałem był wymarzony garnek-patelnia, który można poza używaniem na ogniu włożyć do piekarnika. Prezentowane danie było pierwszym jakie w nim zrobiłem.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Czego nam potrzeba?
    -3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku,
    -małe pieczarki
    -kilka ugotowanych, całych ziemniaków
    -350ml różowego półsłodkiego wina
    -cebula nieobrana przekrojona na pół
    -4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża
    -masło klarowane
    -sól, pieprz
    -cebula suszona
    -4 całe liście laurowe
    -utarte w moździerzu kminek, gorczyca, kolendra, kurkuma
    -mąka pszenna TYP850
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki, umyte, osuszone, pozbawione błonki, po uśpieniu 2-3godzinnym w w/w marynacie, kroimy na równe kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na wysokim ogniu po 2-3 minuty do zrumieniania z czosnkiem, liśćmi laurowymi i połówkami cebuli; tylko mięso delikatnie przekładamy z patelni do naczynia szklanego.
  • 2. Na tłuszcz po polędwiczkach wrzucamy pieczarki, posypujemy cebulą suszoną i na wysokim ogniu podsmażamy bez solenia, by nie puściły wody. Ponownie umieszczamy w garnku mięso, dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i kilka minut delikatnie mieszając podsmażamy. Zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia.
    Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na 170 stopni na godzinę przy czym ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę i wrzucamy ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Pieczarki Wieprzowina Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować