Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki z solą przesiewamy.
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem lub wodą. Posypujemy płatkami owsianymi, delikatnie je uklepując.
Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze