Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Czego użyłem?
    -150 gram mąki owsianej
    -80 gram mąki pszennej TYP550
    -200 gram mąki żytniej TYP720
    -40 gram drożdży świeżych
    -łyżeczka cukru
    -kubek mleka ciepłego, temperatura ok 39 stopni
    -ok. 1/2 kubka wody ciepłej przegotowanej
    -łyżka soli
    -3 łyżki oleju rzepakowego
    -duża garść siemienia lnianego
    -50 gram otrębów
    -płatki owsiane do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki z solą przesiewamy.
    Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    Do mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego.
    Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem lub wodą. Posypujemy płatkami owsianymi, delikatnie je uklepując.

    Wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować