Polędwiczki w sosie Whiskey

  • wyświetlono: 116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwyle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!

Logo czarne 800 i 150
  • 3 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła klarowanego
pieprz czarny
sól

Sos whiskey

250 g pieczarek brązowych
2 łyżki sosu Worcestershire
150 ml bulionu wołowego
80 ml irlandzkiej whiskey *
2 łyżki masła klarowanego
120 ml śmietany kremówki
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczki w sosie Whiskey

  • 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.
  • 2. Sos whiskey

    Pieczarki kroimy w półplasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż będą rumiane i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego. Dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz gałązki tymianku. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić szalotki i czosnku. Dodajemy polędwiczki, pieczarki oraz whisky. Następnie dodajemy bulion, śmietankę oraz sos Worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy sos grubo mielonym pieprzem oraz solą. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • 3. Polędwiczki podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzi się również kasza sorgo, która jest neutralna w smaku.

    Odnośniki

    * użyłam irlandzkiej Whiskey Bushmills

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiwieprzowinaobiadalkoholpolędwiczkawhiskey

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ke2xu6

Dodane przez: Monika Matysiak

Duszone polędwiczki (w sosie własnym)

Polędwiczki wieprzowe to wspaniale,...

Polędwiczki w sosie kurkowym

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczki w sosie kurkowym

Pyszne danie, którego nie może...

Polędwiczki w sosie grzybowym

Dodane przez: czarrna

Polędwiczki w sosie grzybowym

Delikatne mięso w aromatycznym...

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczrakowym

Dodane przez: beetle

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Delikatne, wieprzowe mięso w pysznym...

Polędwiczki w sosie grzybowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Polędwiczki w sosie grzybowym

Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle...

Polędwiczki w sosie szałwiowym

Dodane przez: dorota w

Polędwiczki w sosie szałwiowym

Proste, pyszne i aromatyczne danie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE