Polędwiczki z boczkiem i papryką

4.5 (149 ocen)

Pieczone polędwiczki z boczkiem i papryką. Idealne na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Składniki:
    -1,5kg polędwiczek,
    -3 papryki,
    -sól,
    -pieprz,
    -około 18 plastrów boczku (wysokość 4cm),
    -100ml oleju.

    Dodatkowo:
    -sznurek wędliniarski.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Polędwiczki z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie paprykę myjemy i dzielimy na paski około 10x2cm.
    Podpiekamy w piekarniku około 15-20minut, do miękkości, na papierze do pieczenia. Nie smarujemy olejem.
  • 2. Polędwiczki dzielimy na wysokość plastrów boczku. Powinno wyjść około 18 sztuk. Robimy roladki. Okręcamy polędwiczki w paprykę, a następnie w plastry boczku. Okręcamy sznurkiem i zawiązujemy. Roladki z dwóch stron (tam gdzie nie ma boczku) podsmażamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą i pieczemy 10 minut z jednej strony, 10 minut z drugiej strony.
    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Papryka Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować