Polędwiczki pieczone z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. (ew.przyprawą do wieprzowiny) Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni i posmarować musztardą.
2.Bułkę tartą utrzeć z posiekaną natką i łyżką oleju. Otrzymaną kruszonką posypać polędwiczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 25-30 minut.
3.Na patelni po mięsie zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody i łyżkę masła. Dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory. Podsmażyć kilka minut, aż pomidory zmiękną.
4.Na oleju podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię. Przełożyć do sosu pomidorowego z cebulą. Całość przemieszać, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
5.Upieczone polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na cukinii z pomidorami, i udekorować listkami bazylii.
Komentarze