Polędwiczki pieczone z cukinią i pomidorami

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wykwintne i pyszne danie. Zadowoli nie jedno wybredne podniebienie.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po ok.500g)
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 cukinia
    3 dojrzałe pomidory
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    zioła prowansalskie
    łyżka masła
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    listki bazylii do dekoracji








Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Polędwiczki pieczone z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmaż polędwiczki 1. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. (ew.przyprawą do wieprzowiny) Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni i posmarować musztardą.
  • kruszonką obsyp mięso 2. Bułkę tartą utrzeć z posiekaną natką i łyżką oleju. Otrzymaną kruszonką posypać polędwiczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 25-30 minut.
  • sos pomidorowy 3. Na patelni po mięsie zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody i łyżkę masła. Dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory. Podsmażyć kilka minut, aż pomidory zmiękną.
  • cukinie podsmaż 4. Na oleju podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię. Przełożyć do sosu pomidorowego z cebulą. Całość przemieszać, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • gotowe danie 5. Upieczone polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na cukinii z pomidorami, i udekorować listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Pomidor

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować