Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczka wieprzowa to świetny pomysł na obiad lub kolację. Bardziej soczysta i aromatyczna niż kurczak, a równie chuda. Zamarynowana dzień wcześniej polędwiczka jest szczególnie uniwersalna, ponieważ może być grillowana, pieczona lub smażona. Jest to łatwy sposób na uzyskanie prawdziwego smaku, a jednocześnie prostego i szybkiego obiadu. Dziś trafiła u nas do sosu pieczarkowego, który poza kilkunastoma minutami zaangażowania zrobił się praktycznie sam.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg polędwiczki wieprzowej
    -300 g pieczarek
    -5 ząbków czosnku
    -2 łyżeczki ziół prowansalskich
    -1/4 szkl. oliwy z oliwek
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -3 łyżeczki masła
    -2 średnie cebule
    -1 łyżka mąki
    -2 szkl. bulionu
    -1/2 szkl. wytrawnego wina
    -100 ml śmietanki kremówki
    -sól, pieprz
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać zioła prowansalskie i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć polędwiczkę i pozostawić na noc w lodówce.
    Mięso wyjąć z lodówki, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawalek delikatnie przycisnąć dłonią. Oprószyć solą i pieprzem
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Smażyć kawalki mięsa po kilka minut z każdej strony. Przełożyć do garnka. Wlać wino. Podgotować kilka minut na małym ogniu.
    Cebulę obrać, posiekać, pozostałe 2 ząbki czosnku przecinąć przez praske lub posiekać. Na tym samym tłuszczu zeszklić oliwę z czosnkiem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Całośc przełożyć do garnka. Zalać bulionem, wymieszać. Gotować około 30 minut. Dodać garśćposiekanej natki pietruszki i śmietankę. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Makę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, przegotować aby sie delikatnie zagęścił. Podawać z makaronem lub puree ziemniaczanym i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować