Plastry polędwiczki duszone w delikatnym sosie śmietanowym, z wyrazistym w smaku rozmarynem oraz pieczarkami.
Tak przygotowane mięso świetnie smakuje podane z ryżem lub puree ziemniaczanym.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 600g.)
sól, pieprz
mąka pszenna do panierowania
smalec do smażenia
500g. pieczarek
1 cebula
400 ml śmietanki 30%
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Polędwiczka w sosie pieczarkowym z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić w plastry.
Każdy plaster lekko rozbić dłońmi, oprószyć solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron.
Mięso zdjąć z patelni.
2.Obraną cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki.
Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu.
3.Do pieczarek dodać plastry polędwiczki, wlać słodką śmietankę.
Gałązki rozmarynu obrać z igiełek, dodać na patelnię.
Dusić do zgęstnięcia sosu.
W między czasie doprawić solą i pieprzem.
Komentarze