Polędwiczka w sosie pieczarkowym z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Plastry polędwiczki duszone w delikatnym sosie śmietanowym, z wyrazistym w smaku rozmarynem oraz pieczarkami.
Tak przygotowane mięso świetnie smakuje podane z ryżem lub puree ziemniaczanym.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 600g.)
    sól, pieprz
    mąka pszenna do panierowania
    smalec do smażenia
    500g. pieczarek
    1 cebula
    400 ml śmietanki 30%
    2 gałązki rozmarynu
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, pieprz
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w sosie pieczarkowym z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić w plastry.
    Każdy plaster lekko rozbić dłońmi, oprószyć solą i pieprzem.
    Obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron.
    Mięso zdjąć z patelni.
  • 2. Obraną cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki.
    Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
    Dusić do odparowania płynu.
  • 3. Do pieczarek dodać plastry polędwiczki, wlać słodką śmietankę.
    Gałązki rozmarynu obrać z igiełek, dodać na patelnię.
    Dusić do zgęstnięcia sosu.
    W między czasie doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Rozmaryn Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować