Polędwica wieprzowa duszona w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso opłukać, oczyścić z błonek, naciąć w kilku miejscach, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 5 godzin. Cebulę i marchewki obrać. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, dodać sól do smaku, zeszklić. Dodać startą marchewkę, wypłukaną i odciśnięta kapustę, przyprawy, podlać wodą i dusić około 30 minut. W nacięcia mięsa włożyć grzyby, spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej, ułożyć mięso, obsmażyć z każdej strony. Do gęsiarki przełożyć kapustę wymieszaną z pozostałymi grzybami, ułożyć mięso. Przykryć, wstawić do podgrzanego piekarnika i dusić w temp. 180 stopni około 1 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę by mięso się zarumieniło.
Komentarze