Polędwica wieprzowa duszona w kapuście

4.48 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Sycący, zimowy obiad – mięso i kapusta kiszona z dodatkami cebuli, marchewki i grzybów.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1 polędwica wieprzowa – większa
    Sól, pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
    1 szklanka ugotowanych i pokrojonych grzybów leśnych
    60 dag kapusty kiszonej
    2 marchewki
    2 duża cebula
    Liść laurowy
    Ziele angielskie – 5 ziarenek
    1 łyżka masła
    Wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica wieprzowa duszona w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, oczyścić z błonek, naciąć w kilku miejscach, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 5 godzin. Cebulę i marchewki obrać. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, dodać sól do smaku, zeszklić. Dodać startą marchewkę, wypłukaną i odciśnięta kapustę, przyprawy, podlać wodą i dusić około 30 minut. W nacięcia mięsa włożyć grzyby, spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej, ułożyć mięso, obsmażyć z każdej strony. Do gęsiarki przełożyć kapustę wymieszaną z pozostałymi grzybami, ułożyć mięso. Przykryć, wstawić do podgrzanego piekarnika i dusić w temp. 180 stopni około 1 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę by mięso się zarumieniło.

Porady

1.grzyby można zastąpić pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować