Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Szybki i bardzo smaczny obiad.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • polędwica wieprzowa ok 700g
    łyżka przyprawy staropolskiej
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka czosnku granulowanego
    sól, pieprz

    Sos:
    łyżka śmietany
    łyżka startego chrzanu ze słoiczka
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę dzień wcześniej umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, przyprawa staropolska, czosnek i papryka. Wstawić do lodówki na całą noc.
    Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia, wlać ok 1/3 szkl wody i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zlać wytworzony płyn do rondelka, zagotować. W szklance wymieszać dokładnie śmietanę, chrzan i mąkę. Dolać 3 łyżki gorącego płynu z polędwiczki i dokładnie wymieszać, zabielić sos. Gotować na małym ogniu, mieszając aż trochę zgęstnieje.

Porady

Podawać z ziemniaczkami lub kaszą i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Mięso Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować