Pokrywki-miodownik z kremem

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne świąteczne ciasto miodowe które u mnie gosci raz do roku właśnie na Boże Narodzenie.Ciasto jest najlepsze po 3 dniach gdy miodowe placki zmiękną ...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    4 szklanki maki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 jajka wiejskie
    4 łyżki miodu
    200 g margaryny Palmy z murzynkiem
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Krem:

    3 szklanki mleka
    30 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    1 szklanka cukru
    8 łyżek kaszy manny
    20 ml soku z cytryny

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pokrywki-miodownik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę przełożyć do rondelka ,włożyć miód i podgrzać aż oba składniki się roztopią i połączą ,następnie przelać do dużej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem ,dodać cukier wbić jajka ,zagnieść ciasto aby było jednolite,podzielić na 4 części .
  • 2. Każdą część ciasta rozwałkować ,ułożyć na blasze o wymiarach 35X24 cm wyłożonej pergaminem i piec każdą około 15 minut w temperaturze 180* Po wyjęciu z piekarnika ostudzić .
  • 3. Krem: Mleko doprowadzić do wrzenia ,wsypać kasze mannę ,ugotować energicznie mieszając ,masę odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodawać po łyżce masy zimnej mannowej ,wlać sok z cytryny i ubić krem na puszystą masę.
  • 4. Przełożenie: Każdy płat ciasta przełożyć cieniutko kremem przykryć następnym płatem ciasta aż do skończenia. Udekorować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować