Miodownik z kremem z kaszy manny

4.48 (210 ocen)

Miodownik to bardzo pyszne ciasto, szczególnie kojarzące mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Cała rodzinka je uwielbia!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki cukru,
    2 łyżki miodu,
    100g margaryny,
    2 jajka,
    łyżeczka sody oczyszczonej.


    Krem:
    1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
    130g kaszy manny,
    120g cukru,
    1 litr mleka,
    200g margaryny.

    Wierzch:
    puszka masy krówkowej,
    100g orzechów włoskich.
Wystaw ocenę:

4.48 (210 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery Kajmak

Miodownik z kremem z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

  • 2. Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć.

  • 3. Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną.

Porady

foremka 25x36cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować