Miodownik z kremem piernikowym

5 (162 ocen)

To obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole. Rodzina go uwielbia i znika jako pierwsze ze stołu. Najlepsze po kilku dniach jak blaty ciasta zmiękną pod wpływem kremu.

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 łyżki mleka oraz miodu
    -1 jajko
    -15 dag cukru pudru
    -10 dag margaryny
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -50 dag mąki

    Krem piernikowy:
    -400 ml mleka
    -1 budyń śmietankowy
    -2 łyżeczki przyprawy do piernika
    -20 dag masła
    -1/2 szkl. cukru

    Dekoracja:
    -pierniczki w lukrze bez nadzienia
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik z kremem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mleko,miód ,cukier,margarynę ,jajko i sodę ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy mieszankę i zagniatamy elastyczne ciasto.
    Dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg(śr. 21cm) i pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
  • 2. Krem:300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i przyprawą do piernika , w pozostałym rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego mleka,
    gotujemy budyń, studzimy.
    Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ucieramy na gładki krem.
  • 3. Krem dzielimy na 4 części, przekładamy blaty ciasta, ostatnią warstwą smarujemy boki i wierzch ciasta.
    Pierniczki ścieramy na tarce o grubych oczkach i obkładamy miodownik.Przed podaniem schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować