To obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole. Rodzina go uwielbia i znika jako pierwsze ze stołu. Najlepsze po kilku dniach jak blaty ciasta zmiękną pod wpływem kremu.
Składniki:
Ciasto:
-2 łyżki mleka oraz miodu
-1 jajko
-15 dag cukru pudru
-10 dag margaryny
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-50 dag mąki
Krem piernikowy:
-400 ml mleka
-1 budyń śmietankowy
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-20 dag masła
-1/2 szkl. cukru
Miodownik z kremem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mleko,miód ,cukier,margarynę ,jajko i sodę ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy mieszankę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg(śr. 21cm) i pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
2.Krem:300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i przyprawą do piernika , w pozostałym rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego mleka,
gotujemy budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ucieramy na gładki krem.
3.Krem dzielimy na 4 części, przekładamy blaty ciasta, ostatnią warstwą smarujemy boki i wierzch ciasta.
Pierniczki ścieramy na tarce o grubych oczkach i obkładamy miodownik.Przed podaniem schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarze