PIERNIK Z KREMEM - MIODOWNIK

  • wyświetlono: 3918 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Piernik pieczemy 2- 3 dni wcześniej.To ciasto jest bardzo wygodne do upieczenia na Święta Bożego Narodzenia kiedy kumulują się nam wszystkie potrawy świąteczne. Piernik robi się w tym czasie mięciutki i wilgotny, a przechowując w chłodnym miejscu można go spożywać do tygodnia.

W kuchni Danusi
  • 90min

Składniki

SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 37x25:

Ciasto:
---3 szklanki mąki
---1,5 szklanki cukru
---3 jaja
---3 łyżki miodu
---pół kostki masła miękkiego (12,5 dkg)
---3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
---1 płaska łyżeczka kakao
---1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika

Masa do przełożenia:
---1 litr mleka
---1/2 szklanki kaszki manny
---25 dkg masła (kiedyś to była kostka)
---1,5 szklanki cukru pudru
---aromat wanilii

Polewa:
---100 gram czekolady gorzkiej
---50 gram masła

Sposób przygotowania przepisu:

PIERNIK Z KREMEM - MIODOWNIK

  • Ciasto przekrojone na 3 równe części1. 1)Bardzo miękkie masło zmiksować z cukrem dodając kolejno jajka,przyprawę do piernika i kakao.
    2)Dodać lejący miód, sodę, mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
    3)Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem (bez termoobiegu-200 Stopni)
    4)Podzielić je na trzy równe części (każda z nich ma „+”-”340 gram). Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem i upiec kolejno 3 placki. Rozsmarować mokrą łyżką, a resztę pomóc sobie palcami maczanymi w wodzie- ciasto się trochę klei, ale woda i tak wyparuje.
    5)Placki piec ok.12 minut z termoobiegiem,bez termoobiegu ok.17 minut.
    6)Zaraz po upieczeniu (wtedy jest miękki) każdy placek przekroić wzdłuż na połowę- pozostawić do ostudzenia.
  • Ciasto przygotowane do polewy2. 7)Ugotować na mleku kaszę manną i pod koniec dodać cukier- ostudzić.
    8)Masło zmiksować i powoli dodawać do niego masę z kaszki dalej miksując, pod koniec dodać aromat wanilii.
    9)Wszystkie (6 sztuk) placki przełożyć masą z masła i kaszki manny i posmarować cienko wierzch i boki ciasta.
    10)Ciasto szczelnie zawinąć w folię przezroczystą i wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Folia nie przykleja się do kremu i nie ma problemu z jej zdjęciem.
    11)Po tym czasie ciasto odwinąć i polać polewą czekoladową. Dekorację na ciepłej czekoladzie zrobiłam widelcem. Masło i połamaną czekoladę rozpuścić razem w kapieli wodnej wstawiając miseczkę w miskę z gorącą wodą.
    12)Zamiast polewy czekoladowej możemy zrezygnować z ostatniej warstwy ciasta. Można ją pokruszyć i obsypać cały piernik i wtedy zawinąć w folię.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepierniki

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik tradycyjny z kremem cytrynowym

Dodane przez: jolantagłówka

Piernik tradycyjny z kremem cytrynowym

Ten piernik jest doskonałym dowodem...

Piernik

Dodane przez: kartofelek64

Piernik z kremem grysikowym.

Ciasto jest bardzo pyszne.

Miodownik z orzechami

Dodane przez: dagita

Miodownik z orzechami

Pyszne ciasto miodowe z orzechami...

image-1w27mdh

Dodane przez: królowa

Miodownik z kremem z kaszy manny

orzechowe, rozpływa się w ustach

image-166ojsa

Dodane przez: beniawojt

Miodownik z kremem grysikowym i jabłkami...

Ciasto pachnące miodem,orzechami...

piernik drożdżowy

Dodane przez: bieniaszka

Piernik drożdżowy z kremem i powidłami

Na specjalne życzenie mamuśki piernik,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE