Podudzia kurczaka w młodej kapuście

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka
    2 cebule
    2 młode średnie marchewki
    2 ząbki czosnku
    pół główki średniej młodej kapusty
    125 ml słodkiego białego wina
    oliwa do smażenia
    sól
    pieprz
    1 łyżka gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia kurczaka w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej śmietany. Po około 40 minutach mięso powinno być miękkie, a kapusta przypominać gęsty sos. Doprawiłem wszystko solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować