Plińce z pomoczką - placki ziemniaczane na sposób mazurski

4.49 (151 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

regionalne_dania

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - przygotowane juz plińce inaczej placki ziemniaczane: 20 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 ząbki

    - ser twarogowy: 200 gramów
    - śmietana 18%: 1 szklanka
    - Szczypiorek posiekany: 1 pęczek
    - sól i pieprz: 1 sztuka
    - boczek i szynka w plastrach: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Placki

Plińce z pomoczką - placki ziemniaczane na sposób mazurski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gdy mamy już przygotowane plińce. Przystępujemy do przygotowania pomoczki.
    Cebulkę drobno siekamy i mieszamy z rozgniecionym widelcem twarogiem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szkl śmietany. Posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na teflonowej patelni zaczynamy od smażenia boczku , wtedy wytopi nam się z niego tłuszczyk i nie musimy już lać oleju. Potem obsmażamy także szynkę.

    Tak przygotowane plińce możemy jeść n a dwa sposoby, maczając lacki w pomoczce lub przekładając dwa placki plastrem szynki czy boczku i maczając w pomoczce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować