Plińce z pomoczką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie charakterystyczne dla kuchni mazurskiej.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cebula: 1 sztuka
    - jaja: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej: 1 sztuka
    - baleron: 5 plastrów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - Ser biały: 200 gramów
    - śmietana kwaśna: 200 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Plińce z pomoczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub w robocie z nakładką do tarcia ziemniaków. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby osączyć od powstałego soku z ziemniaków. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy ziemniaki. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka oraz mąkę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju układamy po 1 łyżce masy, rozprowadzamy aby powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.
    Ser biały łączymy z kwaśną śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do sera. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Po usmażeniu placuszków, na samym końcu układamy na patelni kilka plasterków baleronu i smażymy z obu stron. Na talerzu układamy placuszek ziemniaczany przekładamy przesmażonym plasterkiem baleronu i przykrywamy drugim placuszkiem. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować