Pleśniak z borówkami

3.44 (9 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i pyszne :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    1 kostka masła
    4 jaja
    3/4 szklanki erytrytolu lub cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g borówek + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

3.44 (9 ocen)

Pleśniak z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, żółtka, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagnieść i podzielić na trzy części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę o wymiarach ok 20x25 cm. Drugą część pomieszać z kakao i zetrzeć na pierwszą, na to wysypać borówki obsypane mąką ziemniaczaną. Ubić panię z białek i cukru i rozsmarować na owocach. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut do godziny. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jajka Masło Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować