Plecionka karmelowa - przepis

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - suche drożdże: 10 gramów
    - ciepłe mleko: 1 szklanka
    - cukier: 3 łyżki
    - masło, roztopione: 80 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masa kajmakowa: 0.5 puszki
    - posiekane oszechy laskowe: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Kajmak

Plecionka karmelowa - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ILOŚĆ: 2 plecionki
    W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę. Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nie przekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało. Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min, do zbrązowienia skórki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować