Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem

2.67 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem to świetna propozycja do kawy czy herbaty lub do szklanki mleka. Znikają jeszcze ciepłe.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
    100 g cukru,
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    100 g masła,
    szczypta soli,
    puszka masy kajmakowej.
Wystaw ocenę:

2.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Kajmak

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżeczką masy kajmakowej i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Porady

Bułeczki możemy polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować